50-meterzwembad in deelgemeentekantoor

Opdrachtgever: Heijmans
Project: Zwembad Hart van Zuid
Locatie: Rotterdam

Zwembad Hart van Zuid, Rotterdam
Het verouderde Zwembad Charlois in Rotterdam-Zuid maakte plaats voor een nieuw 50-meterzwembad in het huidige deelgemeentekantoor, pal naast Winkelcentrum Zuidplein. Met dit unieke staaltje van hergebruik bleef het bestaande gebouw met bijzondere historische waarde behouden en kon onnodige nieuwbouw worden voorkomen.

Wedstrijdbad
Zwembad Hart van Zuid is centraal gelegen op een drukke plek, wat veel extra bezoekers zal trekken. Naast een 25-meterbad komt er een 50-meter wedstrijdbad, het eerste in Rotterdam. Naast wedstrijden wordt het bad vooral gebruikt voor schoolzwemmen en recreatief zwemmen. Zeebregts verzorgde het tegelwerk voor het zwembad, de perronvloeren en -wanden, kleedruimtes, toiletgroepen en douches.

Gerectificeerde tegels
Het project was niet altijd eenvoudig, omdat er voor een tegel is gekozen van 12,5 bij 50 centimeter en gerectificeerd, ofwel gezaagd. Deze tegel is twee keer groter dan standaard en bovendien is het toepassen van gerectificeerde tegels in zwembaden een nieuwe ontwikkeling. Daarnaast zijn er voor de goten allerlei speciaal gevormde tegels nodig. Verder zijn er speciale verbanden gemaakt voor de perronvloer en -wanden, met kleurmixen van 7 kleuren. De trappen werden voorzien van prefab gezaagde tegels met contrasterende blindengeleidestippen.